vrijdag 2 januari 2015

Dunia jarig

Op nieuwjaarsdag naar de familie Thanon om de verjaardag van Dunia te vieren, ze werd 12 jaar.
Dunia is fan van One Direction dus een mooie tas met foto van de jongens als kado mee. In de tas nog kleine kadootjes en een bon van V&D zodat ze zelf nieuw kleren kan gaan kopen.



Van de tegoedbon uit het kerstpakket had ze een nieuwe jas gekocht, die staat haar prachtig.


Hanae had samen met Eman weer een prachtige taart gemaakt, wat kunnen ze dat toch goed.


Het was erg gezellig met elkaar. Maar ook werden er veel vragen gesteld over hun asielprocedure. Hanae en de kinderen maken zich erg zenuwachtig over het feit dat ze naar Ter Apel moeten voor hun aanmelding, ze hebben daar slechte herinneringen van over gehouden. Helaas kan het niet anders, het hele gezin moet zich persoonlijk melden en omdat ze 's morgens al om 8 uur aanwezig moeten zijn kan het niet anders om al een dag ervoor daar naar toe te gaan.
Rob (mijn broer) en ik gaan met twee auto's ze ophalen 21 januari en rijden dan naar Ter Apel (3 uur rijden!) zodat ze niet met openbaar vervoer hoeven te gaan. Dat is bijna geen doen en ook nog eens erg veel geld.

Ik hoop toestemming te krijgen dat ik bij de interviews met de IND aanwezig mag zijn. Woensdag 22 januari moeten ze de hele dag in het aanmeldcentrum blijven voor de procedure en 's avonds brengen wij ze dan weer terug naar Katwijk. En dan maar hopen dat het een positieve kant op gaat.

In het AZC Katwijk is het inmiddels een drukte doordat er diverse gebouwen zijn bijgeplaatst voor zo'n 600 nieuwe asielzoekers, voornamelijk uit SyriĆ«, deels uit andere landen. De sfeer wordt er niet beter op. Wat je nu ziet gebeuren is dat families die al jaren in Nederland zijn en ook al jaren in Katwijk verblijven zich min om meer "thuis"voelen daar en ook al redelijk volgens Nederlandse normen leeft. De "nieuwe" lichting heeft daar geen idee van en nu onstaan er situaties dat de oude garde zich beklaagd over het gedrag van de "nieuwelingen", echt bizar. 


De kinderen hebben nog een weekje vakantie en dan begint school weer. Voor Dunia betekent dat straks Cito-toetsen en kijken naar welke middelbare school ze kan. Eman doet dit jaar examen vmbo, Mustafa had een prachtig rapport en kan mogelijk volgend jaar door naar hoger niveau. Ahmed zijn ambities komen gelukkig weer terug en hij heeft zelfs aan zijn mentor gevraagd hoe hij alsnog aansluiting kan krijgen op een niveau hoger op het mbo. De laatste tijd vroeg hij zich af waar het allemaal nog zin voor had en liet het er een beetje bij zitten, maar hopelijk lukt het hem inderdaad de moed erin te houden.

Binnenkort is Mustafa op tv te zien in het programma "met je billen bloot". Dat gaat over fans van artiesten die allemaal vragen over hem/haar moeten beantwoorden. Mustafa doet mee aan de afleveringen met Yes'r. Deze serie start op 10 januari, we weten nog niet welke datum hij te zien is, het blijft nog even spannend.

Wat ook onzeker is is waar de familie straks gaat wonen. Normaliter werden mensen die asiel hadden aangevraagd uit de gezinslocatie verhuisd naar een regulier AZC, daar hebben ze dan een eigen woonunit, dus meer privacy. Maar omdat alle locaties erg vol zitten en ze nu wel meer rekening houden met schoolgaande kinderen blijven veel gezinnen nu toch in de gezinslocatie maar dan met de rechten van een reguliere asielzoeker. Dat houdt in dat ze niet meer dagelijks maar 1 keer per week hoeven te stempelen en ze ook de gemeente uit mogen. Omdat het nog wel maanden kan duren voor er meer bekend is gaan we informeren of ze wellicht in juni/juli alsnog kunnen verhuizen. In april gaan er een aantal nieuwe AZC's open, o.a. in Heerhugowaard en dat is ook dichtbij Alkmaar. Alkmaar zelf zit helemaal vol, ik vernam van een medewerkster daar dat er zelfs gezinnen gesplitst zijn. Moeder woont met kinderen in Alkmaar, vader ergens anders in een AZC, soms zelfs met ook nog een kind. De prioriteit is dus om eerst de gezinnen te herenigen en dan komt er pas plaats voor nieuwe gezinnen. Dat is natuurlijk logisch, maar we hopen dat er over enkele maanden misschien toch nog een appartementje vrij komt. 




                       



Geen opmerkingen:

Een reactie posten